Ga naar de inhoud

Blog

Misofonie

Misofonie: wat kan ik er tegen doen?

Smakken, luid ademhalen en overmatig hard hoesten: deze geluiden worden door menig mens als onprettig ervaren. Maar voor mensen met misofonie wekken ze letterlijk en figuurlijk gevoelens van woede op. Ze voelen angst, haat en agressie naar boven komen bij het horen van geluiden. Soms zijn de emoties zo heftig dat ze bepaalde mensen of situaties vermijden. Denk je dat je misofonie hebt? Dan kan… Lees verder »Misofonie: wat kan ik er tegen doen?

Wat kan ik verwachten van een psycholoog

Wat kan ik verwachten van een psycholoog?

Het wordt gelukkig steeds normaler om naar een psycholoog te gaan. Maar toch is de drempel om professionele hulp te zoeken voor sommige mensen nog steeds iets te hoog. Als je nog nooit naar een psycholoog geweest bent, is het lastig om voor te stellen hoe zo’n therapiesessie er precies uitziet. Wat kan ik verwachten van een psycholoog? En wat wordt er eigenlijk van mij… Lees verder »Wat kan ik verwachten van een psycholoog?

Slecht slapen door psychische problemen

Slecht slapen door psychische problemen: wat is het verband?

Ongeveer 20 procent van de Nederlanders heeft slaapproblemen. De een kan niet goed in slaap komen terwijl de ander juist helemaal niet slaapt. Uit onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat mensen met ernstige psychische problemen vaak ook slaapproblemen hebben. [1, 2] Slecht slapen en psychische problemen hebben dus duidelijk iets met elkaar te maken. Maar wat is nu precies het verband? En kan het… Lees verder »Slecht slapen door psychische problemen: wat is het verband?

De 5 meest voorkomende misverstanden over ADHD

De 5 meest voorkomende misverstanden over ADHD

ADHD is een van de meest bekende stoornissen in Nederland. Er is veel onderzoek gedaan naar ADHD, maar toch zijn er nog veel mythes en misverstanden over deze stoornis. Door deze misverstanden hebben sommige mensen (ja, ook in 2023 nog) een verkeerd beeld van ADHD. In dit artikel zetten we de 5 meest voorkomende misverstanden over ADHD op een rij. Misverstand 1: Je wordt geboren… Lees verder »De 5 meest voorkomende misverstanden over ADHD

Emoties opkroppen

Emoties opkroppen: waarom je dat nooit zou moeten doen

Boos, verdrietig, blij, somber: we ervaren veel emoties in ons leven. Toch vinden veel mensen het lastig om hun emoties te uiten. Het voelt een stuk veiliger om de woede, jaloezie of frustratie binnen te houden. Maar is dit wel zo goed? Of zorg het opkroppen van emoties ervoor dat je op den duur ontploft? In dit artikel vertellen onze experts alles over emoties opkroppen… Lees verder »Emoties opkroppen: waarom je dat nooit zou moeten doen

Helpt bewegen bij stress en andere mentale klachten

Helpt bewegen bij stress en andere mentale klachten?

Ga je regelmatig naar de sportschool? Of wandel je iedere dag een rondje door de buurt? Dan ben je goed bezig! Je blijft niet alleen fit, maar ook voel je je mentaal beter. Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen kan helpen bij stress en andere mentale klachten, zoals angst en depressie. Maar hoe zit dit nu precies? En welke sport kun je dan het beste doen?… Lees verder »Helpt bewegen bij stress en andere mentale klachten?

Wat is autisme en hoe kun je hier mee omgaan

Wat is autisme en hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Autisme is een aandoening die invloed heeft op de manier waarop mensen informatie verwerken, sociale interacties aangaan en prikkels waarnemen. Er bestaan veel verschillende vormen van autisme en het uit zich dan ook lang niet altijd hetzelfde bij iedereen. Heb jij zelf autisme? Of heb je een kind met deze diagnose? Omgaan met autisme vereist begrip en geduld, maar met de juiste begeleiding kunnen uitdagingen… Lees verder »Wat is autisme en hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Wordt een bezoek aan de psycholoog vergoed

Wordt een bezoek aan de psycholoog vergoed?

Wil je een bezoek brengen aan de psycholoog, maar vraag je je af of dit wordt vergoed? Sinds 2014 wordt psychologische hulp vergoed vanuit de basisverzekering. Complete behandelingen worden vergoed, maar de vergoedingen kunnen echter wel verschillen per zorgverzekeraar. Bovendien zijn er een aantal voorwaarden waar jij aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. In dit artikel vertellen we je alles… Lees verder »Wordt een bezoek aan de psycholoog vergoed?