Ga naar de inhoud

Last van eetbuien? Zo kom je er vanaf

Last van eetbuien? Zo kom je er vanaf

Na een lange dag plof je neer op de bank. Je hebt eigenlijk wel zin in iets lekkers. Je pakt er een zak chips bij en hebt in gedachten om maar één handje te nemen. Maar het is zo lekker; je neemt nog wat. En nog wat. Totdat de hele zak chips leeg is..

Wanneer dit een keertje voorkomt is dit natuurlijk niet zo erg. Maar als dit patroon zich vaak lijkt te herhalen, is er meer aan de hand. Je bent de controle kwijt en je kunt niet stoppen met eten, ook al weet je dat dit beter is. En na de tijd voel je je schuldig; waarom heb ik zoveel gegeten?

Herkenbaar? Dat kan het zijn dat je last hebt van eetbuien. Hieronder vertellen we wat eetbuien precies zijn, hoe ze ontstaan en hoe je er (voor altijd) van af kunt komen.

Wat zijn eetbuien?

Eetbuien zijn momenten waarin iemand in korte tijd een grote hoeveelheid eten consumeert, zelfs als diegene geen honger heeft. Vaak wordt er meer gegeten dan als normaal wordt beschouwd. Denk hierbij aan repen chocolade, een zak chips en/of een heel pak koekjes. Mensen die last hebben van eetbuien verliezen vaak volledig de controle en kunnen niet stoppen met eten.

De eetbuien gaan vaak gepaard met intense emoties na de tijd, zoals schaamte, schuldgevoel of boosheid. Ook kan er misselijkheid of buikpijn ontstaan waardoor iemand zich fysiek slecht voelt. Een eetbui kan eenmalig voorkomen, maar vaak is dit niet het geval. Bij veel mensen keren de eetbuien regelmatig terug en dit kan in sommige gevallen voor overgewicht zorgen.

Hoe ontstaan eetbuien?

Eetbuien kunnen ontstaan door verschillende redenen. Per persoon kan de reden anders zijn en er zijn bepaalde omstandigheden die het risico op een eetstoornis kunnen vergroten. Het is heel belangrijk om de reden van jouw eetbuien te achterhalen. Zo kun je het probleem namelijk veel gerichter oplossen.

Erfelijkheid

Als er eetstoornissen voorkomen in je familie, kun je zelf ook vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van eetbuien.

Psychische problemen

Eetbuien kunnen een teken zijn van onderliggende psychologische problemen, zoals stress, depressie en angst. Ook als je een laag zelfbeeld hebt, kun je een eetstoornis ontwikkelen. Je ziet eten als een middel om je beter te voelen en het kan een oplossing zijn om te dealen met je negatieve emoties.

Omgeving

Als je bent opgegroeid in een gezin waar veel gegeten werd of eten een erg belangrijke rol speelde, kan dit een van de oorzaken zijn van jouw eetbuien. Bijvoorbeeld als eten vroeger als troost werd gebruikt of als beloning.

Traumatische gebeurtenis

Heb je vroeger iets naars meegemaakt? Ben je bijvoorbeeld gepest op school of ben je een dierbare verloren? Traumatische gebeurtenissen kunnen gepaard gaan met eetbuien.

Hoe ontstaan eetbuien

Er kan sprake zijn van een eetbuistoornis

Wanneer je veel last hebt van eetbuien, kan er sprake zijn van een eetbuistoornis. Dit wordt ook wel een binge eating disorder (BED) genoemd. Bij deze stoornis heb je last van hevige eetbuien die regelmatig terugkeren. [1] Een eetbuistoornis is een ziekte waarbij je de controle volledig verliest.

Een eetbuistoornis lijkt op een andere eetstoornis, namelijk boulimia nervosa. Er is echter een belangrijk verschil. Mensen met boulimia nervosa kunnen ook last hebben van eetbuien, maar na zo’n moment willen zij het eten weer kwijt raken. Dit doen ze bijvoorbeeld door over te geven of veel te bewegen. Wanneer je een eetbuistoornis hebt, doe je dit niet. Je raakt het eten dus niet kwijt, waardoor er overgewicht of obesitas kan ontstaan.

Zo kom je van eetbuien af

Het kan lastig zijn om die zak chips of reep chocolade te weerstaan. Hier heeft iedereen wel eens last van. Als jouw eetbuien vaak voorkomen, kan het echter nadelige gevolgen hebben voor je (psychische) gezondheid. Maar hoe kom je nu van die eetbuien af? De volgende tips kunnen helpen.

  • Zoek naar de oorzaak

Om van je eetbuien af te komen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Er is namelijk vaak een onderliggend probleem, zoals een laag zelfbeeld.

  • Probeer erover te praten

We weten dat het lastig kan zijn, maar probeer over je eetprobleem te praten. Je hoeft er niet alleen mee rond te lopen.

  • Creëer een regelmatig eetpatroon 

Door regelmatig te eten en geen maaltijden over te slaan, voorkom je dat je een grote behoefte hebt om te snacken. En heb je wel zin in een snack? Haal gezonde tussendoortjes in huis.

  • Volg geen streng dieet

Een streng dieet kan ervoor zorgen dat je meer behoefte hebt aan ongezond eten. Het kan daarom de kans op eetbuien flink vergroten. Wil je toch afvallen? Creëer een calorietekort en eet niet veel te weinig.

Behandeling bij een psycholoog

Heb je geprobeerd om je eetbuien zelf op te lossen, maar lijkt dit niet te lukken? Weet dat je echt niet de enige bent met dit probleem. Een eetstoornis is een ziekte en is lastig zelf op te lossen. Onze psychologen helpen je bij het vinden van de oorzaak van jouw eetbuien en bieden effectieve behandelingen. Een eetbuistoornis kan bijvoorbeeld goed behandeld worden met cognitieve gedragstherapie. Samen met een psycholoog neem je jouw eetgedrag onder de loep en leer je anders denken. Direct starten? Neem contact met ons op.

     

    FAQ

    Wat veroorzaakt mijn eetbuien?

    Wat jouw eetbuien veroorzaken, kunnen we niet zo 1-2-3 zeggen. Dit kan namelijk variëren per persoon. Een eetbui kan bijvoorbeeld ontstaan door stress, hormonale schommelingen of een streng dieet. Maar het kan ook komen door psychische problemen, zoals depressie, angststoornis of een laag zelfbeeld. Het is belangrijk dat je de oorzaak vindt, zodat je er gericht mee aan de slag kunt gaan.

    Zijn eetbuien een teken van een eetstoornis?

    Wanneer je last hebt van eetbuien, hoeft dit niet te betekenen dat je een eetstoornis hebt. Echter, eetbuien kunnen wel symptomen zijn van een eetstoornis, zoals boulimia nervosa. Daarnaast bestaat er een eetbuistoornis waarbij je veel last hebt van hevige eetbuien.

    Wanneer moet ik professionele hulp zoeken voor eetbuien?

    Wanneer je het moeilijk vindt om de eetbuien zelf op te lossen, kan het raadzaam zijn om professionele hulp te zoeken. Een eetstoornis of eetbuistoornis is een ziekte en is lastig zelf op te lossen. Vraag daarom om hulp en schaam je niet. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe sneller je herstelt.

     

    Bronnen:

    [1] https://www.thuisarts.nl/eetbuistoornis/ik-heb-eetbuistoornis

    Tags: