Meteen naar de inhoud

EMDR-therapie

Traumatische gebeurtenissen een plekje geven is niet altijd even makkelijk. Sterker nog, je bent lang niet de enige als je blijft rondlopen met nare herinneringen, angsten of stress door onverwerkt trauma. De Amerikaanse psychologe Francine Shapiro formuleerde hier in 1989 een heel specifieke therapievorm voor: Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels gebleken dat EMDR-therapie het verwerkingsproces heel effectief bevordert.

EMDR-therapie

Wanneer EMDR-therapie?

PTSS

EMDR-therapie staat bekend als de eerstekeuzebehandeling voor mensen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het wordt dan ook voornamelijk geassocieerd met ernstig trauma naar aanleiding van bijvoorbeeld oorlogservaringen, geweldsincidenten, (natuur)rampen, (seksuele) mishandeling of ernstige ongevallen.

Voordelen online therapie

Vanuit je eigen huis

Gz-psychologen

Via (video)bellen

Geen wachtlijst

Vormen van trauma

Tegenwoordig wordt EMDR-therapie ook meer en meer ingezet voor mildere vormen van trauma, zoals ziekte, een overlijden, een heftige relatiebreuk of andere vormen van verlies, zoals verlies van identiteit of autonomie.

Symptomen

De symptomen van trauma-gerelateerde stressstoornissen zijn, hoe verschillend het trauma ook is, grotendeels vergelijkbaar:

– herbelevingen en flashbacks

– angst en paniek, soms zelfs specifiek fobieën

– vermijdingsgedrag

– stress en onrust

– schaamte en schuldgevoelens

– somberheid en piekeren

– irritatie en boosheid

– slaap- en concentratiestoornissen

Wanneer EMDR-therapie

Bij vergeven gaat het niet over de ander maar over jou. Het is loslaten van de last die je met je meedraagt

Hoe werkt EMDR-therapie?

Bij EMDR-therapie begeleidt de therapeut je met het actief herinneren van het trauma. Tegelijkertijd word je afgeleid met de opdracht de hand van de therapeut te volgen (soms wordt met lampjes of piepjes gewerkt). Zowel de herinnering aan het trauma als deze opdracht vragen capaciteit van het werkgeheugen. Die capaciteit is echter maar beperkt. Hierdoor verandert er vaak direct iets aan de herinnering: gevoelens en emoties worden anders of beelden vervagen.

De oefening wordt vervolgens herhaald, waarbij het de bedoeling is dat je op die verandering focust. Dit soort sets worden steeds weer opnieuw gedaan. Hierdoor neemt de intensiteit van de herinnering af en wordt de herinnering in die afgezwakte vorm weer in het langetermijngeheugen opgeslagen.

Hoe werkt EMDR-therapie

Veelgestelde vragen over EMDR-therapie

EMDR-therapie is een zeer effectieve behandeling van posttraumatische stressstoornissen. Hiervan is sprake als je een traumatische of stressvolle gebeurtenis niet goed een plekje kan geven. Je hebt dan psychische klachten zoals herbelevingen, vermijdingsgedrag, angst en onrust. Onze ervaren EMDR-therapeuten kunnen je helpen.

Ja, online EMDR-therapie wordt steeds gebruikelijker. Onze professionele en gecertificeerde online EMDR-therapeuten maken gebruik van videobellen. Zo volg je de EMDR-therapie vanuit de vertrouwde omgeving van je eigen huis.

Naar EMDR-therapie is al sinds de vorige eeuw veel wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. Hieruit blijkt dat EMDR in veel gevallen succesvol is. Ook levert EMDR-therapie relatief snel resultaat op. Traumagerelateerde klachten worden daardoor al vroeg in de behandeling aanzienlijk verlicht.

Kies je eigen therapeut

Professioneel advies van je eigen internet therapeut

Plan een gratis en vrijblijvend intakegsprek

Online EMDR-therapie

Online EMDR-therapie wordt steeds gebruikelijker. Door te videobellen kan de therapeut je hierin begeleiden, terwijl jij gewoon thuis blijft.