Ga naar de inhoud

Problemen bespreken

Het waait wel weer over, niet zeuren en doorgaan. Voor veel mensen is dat het motto als ze niet lekker in hun vel zitten. We besteden liever zo min mogelijk aandacht aan negatieve emoties. Onderzoek wijst echter uit dat je problemen beter wel met een ander kunt bespreken. En dat je dat bovendien het best met een professional kunt doen.

Waarom problemen bespreken?

Je hebt genoeg redenen om gelukkig te zijn. Je houdt niet van zeuren. En je wilt je ook niet laten kennen. Toegeven dat bepaalde emoties je dwars zitten, dat je je zorgen maakt of dat je last hebt van psychische problemen doe je liever niet. Er zijn genoeg redenen waarom mensen negatieve gevoelens uit de weg gaan. Maar het onderdrukken van die emoties is problematisch, blijkt uit onderzoek.

Gevoelens onderdrukken zorgt voor problemen

Emoties komen en gaan. Als je dat toelaat tenminste. Ga je negatieve emoties uit de weg, dan nemen ze vaak toe in intensiteit. En dat heeft zowel mentaal als fysiek gevolgen:

– Mentaal: mensen die hun emoties niet goed kunnen uiten, lopen een groter risico op angst- en paniekstoornissen en depressie.

– Fysiek: negatieve emoties zorgen voor een stressreactie in je lichaam, wat op de lange termijn kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

Voordelen online therapie

Vanuit je eigen huis

Gz-psychologen

Via (video)bellen

Geen wachtlijst

Co-rumineren met een vriend of vriendin

Je problemen met een vriend of vriendin bespreken kan soms erg opluchten. Toch is ook dit vaak niet de oplossing. Bij mensen die we goed kennen zijn we vaak geneigd een probleem te blijven herkauwen. Hierdoor verzanden we in het negatieve en komen we niet tot oplossingen. ‘Co-rumineren’ wordt dit ‘samen piekeren’ ook wel genoemd. Het maakt de situatie niet beter en sterker nog, het kan zelfs bijdragen aan een nog negatievere mindset.

Problemen met een psycholoog bespreken

Een psycholoog is opgeleid om gesprekken over (psychische) problemen in goede banen te leiden. Hij of zij weet precies welke aspecten van jouw verhaal van belang zijn. Daardoor wordt doorgevraagd op dat waar het om draait, zodat jij echt tot nieuwe inzichten komt.

Het probleem met het niet uiten van emoties – het zogeheten binnenvetten – is dat ze daar sterker van worden

Voordelen psycholoog

Een psycholoog:

– heeft beroepsgeheim, waardoor jij in alle vertrouwen je verhaal kunt doen

– kent jouw situatie en de personen waarover je praat niet en is daardoor een onafhankelijke buitenstaander

– heeft geen oordeel of mening, maar zal zich altijd jouw perspectief verplaatsen en op basis daarvan naar oplossingen zoeken

– kan niet door jou gekwetst of teleurgesteld worden, waardoor je geen aspecten van je verhaal achterwege hoeft te laten

– is niet snel onder de indruk en zal jouw verhaal niet ‘gek’ vinden; hij of zij praat immers de hele dag met cliënten over uiteenlopende problemen

Welke problemen kun je met een psycholoog bespreken?

Therapie is echt niet alleen maar bedoeld voor mensen die compleet met zichzelf in de knoop zitten of een diagnosticeerbare psychische aandoening hebben. Je klacht hoeft niet groot of ‘erg’ te zijn om professionele hulp in te schakelen. Misschien loop je rond met verschillende, onsamenhangende problemen. Misschien heb je te maken gekregen met nieuwe uitdagingen. Of misschien heb je simpelweg behoefte aan het advies van een buitenstaander.

Veelgestelde vragen over psychotherapie

Ja, door problemen met een psycholoog te bespreken, krop je emoties niet op. Een psycholoog is een professionele buitenstaander die je kan helpen tot nieuwe inzichten en oplossingen te komen. Hierdoor stap je sneller uit een negatieve spiraal.

De psychologen van Internettherapeut werken online, door te (video)bellen of te chatten. Je kan psychische problemen dus vanuit je eigen vertrouwde omgeving bespreken. Online problemen bespreken is laagdrempelig: je hebt geen doorverwijzing nodig en kunt direct terecht.

Een psycholoog helpt je met uiteenlopende problemen. Je klacht hoeft niet groot of ‘erg’ te zijn, je hoeft geen psychische stoornis te hebben en je hoeft ook niet compleet met jezelf in de knoop te zitten. Neem gerust contact op en wij vertellen je hoe Internettherapeut je kan helpen.

Kies je eigen therapeut

Professioneel advies van je eigen internet therapeut

Plan een gratis en vrijblijvend intakegsprek

Online problemen bespreken

Online therapie is een laagdrempelige vorm van professionele hulp. Je hebt geen doorverwijzing van je huisarts nodig en volgt de therapie gewoon vanuit huis.