Ga naar de inhoud

PTSS-therapie

Angstige gevoelens, paniekaanvallen en stress. Iedereen heeft er weleens last van, maar bij sommige mensen zijn deze klachten een direct gevolg van een traumatische gebeurtenis. Is jou iets overkomen waar je psychisch last van blijft houden? Word je in bepaalde situaties bijvoorbeeld bang? Of heb je last van triggers die nare herinneringen oproepen? Dan is misschien sprake van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Gelukkig is PTSS-therapie bij traumagerelateerde klachten bijzonder effectief.

Wat is PTSS

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

We spreken van PTSS als je langer dan een maand last hebt van stressreacties op een traumatische gebeurtenis. Zo’n traumatische gebeurtenis kan bijvoorbeeld te maken hebben met (seksueel) geweld, een (natuur)ramp, een ongeluk of verwonding. Maar ook minder ernstige situaties kunnen voor trauma zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het verlies van een baan of relatie. Wat het trauma ook is, de stressreacties hebben vaak overeenkomsten.

Symptomen PTSS

– pijnlijke herinneringen of herbelevingen
– schrikreacties of angst- en paniekaanvallen
– vermijding van zowel interne als externe prikkels
– veel negatieve emoties
– overdreven overtuigingen over de wereld
– verminderde belangstelling voor activiteiten of personen
– concentratieproblemen
– prikkelbaarheid of woedeaanvallen
– zelfdestructie of automutilatie

Voordelen online therapie

Vanuit je eigen huis

Erkend psychologen

Via (video)bellen

Geen wachtlijst

PTSS-therapie

Hoe PTSS wordt behandeld hangt af van het soort trauma en je klachten. De meest toegepaste therapievorm is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). In sommige gevallen kan ook voor narratieve exposuretherapie (NET) gekozen worden. Beide behandelingen gaan samen met cognitieve gedragstherapie (CGT).

Wat is PTSS-therapie

EMDR-therapie

Met EMDR-therapie is het mogelijk PTSS-klachten al met enkele sessies te verlichten. De therapie zorgt ervoor dat je herinneringen aan het trauma steeds minder intens worden. Je wordt hierdoor minder snel door herinneringen overvallen. En als het al gebeurt, kan je de emotionele reactie erop gemakkelijker onder controle houden. Angst- en paniekklachten nemen daardoor aanzienlijk af. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat je bepaalde plekken of situaties niet meer hoeft te vermijden. Het trauma staat je dagelijks functioneren steeds minder in de weg.

NET-therapie

NET-therapie is geschikt voor jou als je aan langdurig trauma bent blootgesteld. Bij deze therapievorm ga je aan de slag met het chronologisch beschrijven van de traumatische gebeurtenissen, inclusief alle niet-emotionele details. Hierdoor plaats je het trauma in een neutrale context van tijd en plaats, waardoor je het in perspectief kunt gaan zien. Het verliest hierdoor de overweldigende emotionele lading en krijgt – met andere woorden – een plekje. Zo kun je de gebeurtenissen echt achter je laten.

EMDR wordt bij PTSS als eerstekeuzebehandeling uitgevoerd, maar inmiddels is aangetoond dat de therapie ook effectief kan zijn bij andere klachten die het gevolg zijn van het meemaken van nare gebeurtenissen, zoals ernstige ziekte, verlies van een dierbare of specifieke fobieën.

Online PTSS-therapie

Internettherapeut biedt verschillende vormen van PTSS-therapie met succes online aan. Onze therapeuten zijn ervaren en gediplomeerde psychologen die je op professionele wijze met traumagerelateerde klachten kunnen helpen. We begrijpen goed dat je misschien erg tegen PTSS-therapie opkijkt. We vertellen je daarom graag precies wat je kan verwachten en geven antwoord op al je vragen. Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend.

PTSS-Therapie

Veelgestelde vragen over PTSS-therapie

PTSS wordt meestal behandeld met EMDR-therapie. Bij complexe traumaklachten wordt ook wel gebruikgemaakt van narratieve exposuretherapie. Beide behandelmethoden gaan samen met cognitieve gedragstherapie. PTSS-therapie zorgt ervoor dat traumatische herinneringen minder intens worden. Het trauma krijgt daarmee een plekje.

Bij EMDR-therapie helpt een professionele therapeut je het trauma actief te herinneren. Tegelijkertijd krijg je eenvoudige opdrachtjes die je afleiden en de traumatische herinnering minder intens maken. Veel mensen met PTSS hebben baat bij EMDR-therapie.

Kies je eigen therapeut

Professioneel advies van je eigen internet therapeut

Plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Online PTSS-therapie

Het is logisch als je misschien erg tegen PTSS-therapie opkijkt. Internettherapeut biedt daarom laagdrempelige, online PTSS-therapie aan. Al onze therapeuten zijn ervaren en gediplomeerde psychologen die je op jouw tempo met traumagerelateerde klachten kunnen helpen. Heb je vragen of weet je niet goed wat je kunt verwachten? Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend. Neem vandaag nog contact met ons op!