Ga naar de inhoud

Online therapie

Vind je het lastig de stap richting een psycholoog te zetten? Of heb je die stap allang gezet, maar sta je op een wachtlijst? Online therapie is voor veel mensen een praktische en effectieve oplossing.

hoe werkt online therapie

Hoe werkt online therapie?

Online therapie volg je volledig via het internet. Hoe? Dat bepaal je grotendeels zelf. De meeste mensen gaan door te videobellen met hun psycholoog in gesprek, maar als je je daar prettiger bij voelt, is schrijven via e-mail of chat ook een optie.

Online therapievormen

Afhankelijk van het medium dat je kiest, leent online therapie zich met name goed voor therapievormen die gebaseerd zijn op gespreksvoering en gedachtenuitwisseling. Denk bijvoorbeeld aan cognitieve gedragstherapie (cgt), acceptance and commitment therapy (ACT) en systeemtherapie. Maar ook meer complexe therapievormen, zoals EMDR-therapie, kunnen in aangepaste vorm online gevolgd worden. Online therapie gaat – net als traditionele therapie – vaak gepaard met concrete huiswerkopdrachten.

Voordelen online therapie

Vanuit je eigen huis

Erkend psychologen

Via (video)bellen

Geen wachtlijst

Effectiviteit online therapie

Online therapie is de afgelopen jaren steeds beter en effectiever geworden. Het aanbod is ook groot: van algemene zelfhulpprogramma’s van uiteenlopende typen coaches tot specifieke, op jou als individu afgestemde psychotherapie bij gediplomeerde psychologen. Internettherapeut biedt die laatste vorm aan. Dit verschilt eigenlijk nauwelijks van therapie bij een psycholoog in een praktijk!

effectiviteit online therapie

Net zo effectief als traditionele therapie

Ook de wetenschap heeft de opkomst van online therapie nauwlettend in de gaten gehouden. De conclusie? Het is net zo effectief als face-to-facetherapie – in elk geval bij mensen met enkelvoudige problematiek, zoals een burn-out, depressie of angststoornis. Ook is aangetoond dat het online aspect het opbouwen van een vertrouwensband tussen jou en de psycholoog niet in de weg staat.

Patiënten lijken het prettig te vinden. Het is flexibeler, er is geen reistijd, een videogesprek is makkelijker in te plannen naast het werk en de drempel om online hulp te vragen ligt een stuk lager

Voordelen online therapie

– Het is laagdrempelig: het is voor veel mensen makkelijker online de stap naar de psycholoog te zetten. Hierdoor wordt vaak in een vroeger stadium ingegrepen en heeft de therapie een grote slagingskans.

– Je bevindt je in je eigen omgeving: thuis voel je je ongetwijfeld meer op je gemak, waardoor het makkelijker is over moeilijke onderwerpen te praten. Ook heb je na de therapie rustig de tijd om alles te laten bezinken.

– Het is toegankelijk: woon je afgelegen of ben je geëmigreerd? Ben je aan huis gebonden of reis je juist veel? Online therapie is toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding – vaak ook buiten kantoortijden.

– Je vindt gauw de juiste match: in je eigen buurt heb je maar een beperkt aantal praktijken waar je uit kunt kiezen. Online is het aanbod van hulpverleners veel groter. Bij Internettherapeut werken allerlei verschillende psychologen met uiteenlopende expertises. We besteden dan ook veel aandacht aan de juiste match tussen jou en de psycholoog.

– Je kan direct beginnen: Internettherapeut hanteert geen wachtlijst. Je kunt direct een intakegesprek plannen. Dit is ook een uitkomst voor mensen met meer complexe problematiek, die bij de gespecialiseerde ggz op een wachtlijst staan. Zo overbrug je deze wachttijd en kan je toch aan de slag.

Veelgestelde vragen over online therapie

Online therapie volg je door met een psycholoog te (video)bellen, e-mailen of chatten. Het leent zich daarom voornamelijk voor gesprekstherapie, zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Maar ook complexe therapievormen, zoals EMDR-therapie, kan je online volgen.

Online therapie is geschikt voor jou als je liever vanuit huis therapie volgt, direct aan de slag wil en een fijne klik met je behandelaar belangrijk vindt. Online therapie is vooral effectief bij enkelvoudige problematiek (burn-out, depressie, angst) of ter overbrugging van wachttijden bij de ggz.

Onderzoek wijst uit dat online therapie de persoonlijke en vertrouwelijke band tussen psycholoog en cliënt niet belemmert. Internettherapeut besteedt bovendien veel aandacht aan de juist match tussen jou en je behandelaar. Zo kom je bij iemand terecht die je goed begrijpt en met wie het klikt.

Kies je eigen therapeut

Professioneel advies van je eigen internet therapeut

Plan een gratis en vrijblijvend intakegsprek

Vandaag nog online therapie

Onze ervaren (gz-)psychologen bieden online therapie voor de meest uiteenlopende psychische klachten. Ook jou helpen we graag! In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen we je graag wat we voor je kunnen doen.