Ga naar de inhoud

Hulp bij depressie

Depressie is een van de meest voorkomende psychische stoornissen. Maar het is gelukkig ook zeer goed te behandelen. Het treft jaarlijks 1 op de 15 mensen en 1 op de 6 krijgt er in zijn of haar leven een keer mee te maken. Heb jij last van aanhoudende somberheid en denk je dat er meer aan de hand is dan een dipje? Dan ben je dus zeker niet alleen.

Hulp bij depressie

Wat is depressie?

Depressie is een stemmingsstoornis. Het is soms lastig te herkennen, omdat het in verschillende gradaties voorkomt. Iedereen heeft wel eens een minder goede periode, maar bij sommige mensen gaat dit gepaard met aanhoudende depressieve gevoelens. We spreken dan op een gegeven moment van een ‘subklinische depressie’, die kan overgaan in een ‘echte’ depressie

Cognitieve triade

Wat alle mensen met een depressie met elkaar gemeen hebben zijn negatieve gedachten over 1) zichzelf, 2) de wereld, en 3) de toekomst. Ieder mens heeft van nature de neiging op het negatieve te focussen, maar mensen met een depressie kunnen die focus maar moeilijk loslaten.

Symptomen beginnende depressie

– Je hebt continu een somber of neerslachtig gevoel en kan jezelf niet goed opvrolijken.

– Je bent onverschillig en hebt weinig interesse in de buitenwereld of in activiteiten die je eerst wel leuk vond.

– Je stemming staat je dagelijks functioneren in de weg.

– Je hebt lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid of problemen met slapen en eten.

In ernstige gevallen gaat depressie over in suïcidale gedachten of pogingen tot zelfdoding.

Voordelen online therapie

Vanuit je eigen huis

Erkend psychologen

Via (video)bellen

Geen wachtlijst

Hoe ontstaat een depressie?

Alhoewel levensomstandigheden aan een depressie kunnen bijdragen, zijn die zelden de oorzaak. De één ontwikkelt na een trieste of anderszins ingrijpende gebeurtenis een depressie, de ander niet. Ook komt depressie vaak voor in combinatie met een burn-out, maar ook dit is niet bij iedereen het geval. Een depressie kan bovendien ook ontstaan zonder aantoonbare oorzaak. Je eigen denkpatronen en houding maken grotendeels het verschil.

Hoe ontstaat een depressie

Erfelijkheid depressie

In veel gevallen van chronische depressie is wel een genetische oorzaak aan te wijzen. Dan is sprake van een tekort aan een bepaald soort neurotransmitters in het brein. Deze vorm van depressie is erfelijk en wordt behandeld met medicatie.

Depressie kan iedereen overkomen – zelfs iemand die in relatief ideale omstandigheden lijkt te leven

Hoe wordt depressie behandeld?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een wetenschappelijk bewezen succesvolle vorm van gesprektherapie bij depressie. Met CGT leer je negatieve denkpatronen te vervangen door positieve, waardoor ook je stemming en gedrag ten positieve verandert. Hierdoor ontstaat een opwaartse spiraal die het mogelijk maakt uit je depressie te stappen.

Prognose

Ongeveer de helft van de volwassenen met depressieve klachten herstelt met therapie volledig binnen 3 maanden. In ernstige gevallen houdt een depressie 2 jaar of langer aan. Gemiddeld duurt een depressie 8 maanden. De kans op terugval is echter wel groot; zo’n 40% ervaart binnen 2 jaar een terugval. Depressie wordt daarom gezien als een terugkerende aandoening.

Hoe wordt depressie behandeld

Veelgestelde vragen over een depressie

Mensen met een depressie hebben negatieve gedachten over 1) zichzelf, 2) de wereld, en 3) de toekomst. Symptomen zijn aanhoudende neerslachtigheid en onverschilligheid, soms in combinatie met lichamelijke klachten. Deze somberheid staat het dagelijks functioneren in de weg.

Een depressie gaat vaak niet vanzelf over, maar kan wel goed behandeld worden door een psycholoog of cgt-therapeut. Gemiddeld duurt herstel zo’n 8 maanden. De helft van de volwassenen herstelt al na 3 maanden, maar een ernstige depressie kan 2 jaar of langer aanhouden.

Een psycholoog of cgt-therapeut kan je goed helpen met depressieve klachten. Met behulp van cognitieve gedragstherapie (cgt) wordt het mogelijk uit de negatieve spiraal te stappen. Indien nodig kan gesprekstherapie worden aangevuld met medicatie.

Kies je eigen therapeut

Professioneel advies van je eigen internet therapeut

Plan een gratis en vrijblijvend intakegsprek

Online in therapie voor depressie

Bij Internettherapeut.nl zijn diverse gediplomeerde CGT-therapeuten aangesloten. Dit zijn (Gz-)psychologen gespecialiseerd in online cognitieve gedragstherapie tegen depressie.