Ga naar de inhoud

Expatpsycholoog

Voor die geweldige baan of (nieuwe) partner ben je naar het buitenland verhuisd. Of misschien gewoon voor het avontuur! Is dat je onverwacht flink tegengevallen? Dan ben je niet de enige. Expats lopen namelijk een verhoogd risico op psychologische problemen. Door middel van online therapie met een expatpsycholoog zorg je ervoor dat jouw emigratie toch een succes wordt.

Expatpsycholoog

Psychologische impact emigreren

Of je nu in het buitenland of in Nederland woont, je kan altijd niet lekker in je vel komen te zitten. In het buitenland is die kans echter een stukje groter. Na de ‘wittebroodsweken’, waarin je nieuwe leven één grote vakantie lijkt, krijgen veel expats te maken met de grote psychologische impact van emigreren. Die impact wordt vaak onderschat.

Voordelen online therapie

Vanuit je eigen huis

Erkende psychologen

Beveiligd videobellen

Gratis kennismaking

Wanneer naar een expatpsycholoog?

Een expatpsycholoog kan je helpen met de verschillende mentale uitdagingen die je als expat voor je kiezen krijgt:

– Je moet afscheid nemen van je oude leven en je oude identiteit. Hoe leuk je nieuwe leven ook is, dat proces van afscheid nemen vereist een vorm van rouwverwerking. Hier hebben veel expats onvoldoende aandacht voor.

– Je moet je routine helemaal omgooien. Je nieuwe leven is op alle fronten anders en loopt bovendien niet direct op rolletjes. Dat kan veel langer duren dan verwacht en een hoop stress overleveren.

– Je zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen een dreun. Vrienden moet je nog zien te maken, een zinvolle dagbesteding of baan heb je misschien nog niet, en voor de locals blijf je toch altijd een buitenstaander.

– Je moet jezelf heruitvinden. In het buitenland kan je met een schone lei beginnen: je moet op zoek naar een nieuwe baan, nieuwe sociale contacten en nieuwe hobby’s. Dat is spannend, maar ook erg onwennig. Daardoor kan emigreren in het begin een identiteitscrisis opleveren.

– Je moet het allemaal maar in je eentje uitzoeken. Een sociaal vangnet opbouwen kost heel veel tijd. Je familie en vrienden in Nederland begrijpen wellicht niet zo goed waar je mee worstelt. Je hebt toch een geweldig nieuw leven?

Wanneer naar een expatpsycholoog

Schuldgevoel

Uit schuldgevoel en door onbegrip van de achterblijvers in Nederland nemen expats hun psychologische klachten vaak niet serieus. Het is bovendien makkelijker ervan uit te gaan dat het wel overwaait, dat je je beter gaat voelen naarmate de tijd verstrijkt. Dat is waarschijnlijk ook zo, maar dit proces duurt vaak veel langer dan verwacht. Professionele begeleiding van een expatpsycholoog kan je daarbij goed gebruiken.

Emigreren is ook rouwen. Het leven loslaten dat je had en het nieuwe, dat nog helemaal moet groeien, aanvaarden

Depressie komt onder expats veel voor

Uit onderzoek blijkt dat expats veel meer last hebben van mentale problemen dan ‘thuisblijvers’. Vooral angstklachten en depressie komen veel voor: wel twee tot drie keer zo veel als onder niet-expats. En dat heeft gevolgen: sommige expats ontwikkelen hierdoor bijvoorbeeld een paniekstoornis of alcoholverslaving. Ook burn-out en relatieproblemen kunnen het gevolg zijn van emigratiestress.

Depressie komt onder expats veel voor

Veelgestelde vragen over expatpsycholoog

Veel expats krijgen te maken met psychologische problemen. Online therapie met een expatpsycholoog kan je helpen na emigratie weer lekker in je vel te komen te zitten. Internettherapeut biedt online therapie met ervaren expatpsychologen.

Een expatpsycholoog is gespecialiseerd in de mentale problemen van expats, de zogenaamde ‘expat blues’, De expatpsychologen van Internettherapeut zijn zelf ook expat of hebben in het buitenland gewoond. Zij zijn naast gediplomeerd psycholoog dus ook ervaringsdeskundige!

Een expatpsycholoog helpt expats in het buitenland met typische expatproblematiek: afscheid nemen van je oude leven en het opbouwen van je nieuwe leven. Rouwverwerking, omgaan met onzekerheid en stress, en het vormgeven van een nieuwe identiteit zijn belangrijke onderdelen van de therapie.

Kies je eigen therapeut

Professioneel advies van je eigen internet therapeut

Plan een gratis en vrijblijvend intakegsprek

Online expatpsycholoog

Blijf je mentale problemen langere tijd negeren, dan verergeren ze. De expatpsychologen bij Internettherapeut weten dat als geen ander, want zij zijn zelf ook expat (geweest).