Ga naar de inhoud

Hulp bij angst

Angst is een normale reactie op gevaar, een reactie die ons veilig moet houden. Wanneer je angst ervaart wanneer er geen gevaar dreigt, of wanneer de angstreactie langer aanhoudt dan nodig, spreken we van angstklachten. Die kunnen uiteindelijk overgaan in een angst- of paniekstoornis. Hoe kom je ervan af?

Hulp bij angst

Wat is een angststoornis?

Het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat je bang bent, terwijl dat niet nodig is. Of dat je nog steeds een angstreactie krijgt als je aan een bedreigende gebeurtenis terugdenkt. Als dit soort angst echter je leven gaat beheersen, als het je dagelijks functioneren beperkt, is sprake van een stoornis. Ongeveer 10% van de volwassenen en 2% tot 6% van de kinderen hebben angstklachten. Het komt bovendien anderhalf keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak gaan angstklachten samen met depressie of somatische klachten.

Symptomen angststoornis

– een verhoogde hartslag, hartkloppingen, blozen en transpireren

– een snellere ademhaling, hyperventilatie, kortademigheid, benauwdheid en een droge keel

– spanning op de spieren of juist een verlamd gevoel en tintelingen

– duizeligheid, wazig zien of misselijkheid

– hoofdpijn of buikpijn

– vermoeidheid en slaapproblemen

Voordelen online therapie

Vanuit je eigen huis

Erkend psychologen

Via (video)bellen

Geen wachtlijst

Verschil angst- en paniekstoornis

Angststoornis

Angststoornissen komen in allerlei soorten en maten. Mensen met een zogenaamde ‘gegeneraliseerde angststoornis’ hebben last van een continu gevoel van angst of nervositeit. Ze hebben een aanhoudende bezorgdheid over alledaagse zaken, zoals hun gezondheid, de kinderen of de financiën. Dit uit zich in prikkelbaarheid en rusteloosheid. Sommige mensen ontwikkelen een dwangstoornis om met de angst om te gaan.

Paniekstoornis

Bij anderen slaat angst af en toe om in heftige paniek, vaak getriggerd door specifieke situaties. Sommige mensen krijgen het bijvoorbeeld in grote of juist kleine ruimtes (agorafobie en claustrofobie) of in sociale situaties (sociale fobie). Ook kan een paniekstoornis gericht zijn op bepaalde objecten of dieren (fobieën voor spinnen of water en vliegangst zijn hier voorbeelden van).

Verschil angst- en paniekstoornis

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Zowel angst als paniek kunnen ook onderdeel zijn van een posttraumatische stressstoornis. Het wordt dan getriggerd door herinneringen aan trauma.

Ik zie mezelf nu op een verjaardag zitten zonder dat ik er iets bij voel. Daarvoor moest ik huilen bij die gedachte en dacht ik: help me. Sindsdien heb ik geen paniekaanvallen meer gehad en ook niet de angst om ze krijgen

Hoe wordt angst behandeld?

Onbehandelde angststoornissen worden vaak chronisch. Het is dus belangrijk hulp te zoeken voor angst. Driekwart van de cliënten herstelt bovendien volledig. De behandeling van angst is altijd gebaseerd op de behoeften en concrete doelstellingen van de cliënt. De psycholoog kan van verschillende behandeltechnieken gebruikmaken:

Cognitieve gedragstherapie (CGT): de psycholoog helpt je na te gaan hoe reëel je gedachten eigenlijk zijn. Je leert meer grip te krijgen op angstige gedachten. Hiermee pakt cgt de bron van de angst aan.

– Oefeningen: ademhalings- en ontspanningsoefeningen helpen je met de lichamelijke component van angst. Soms helpen schrijfopdrachten de angst beter onder controle te krijgen.

– Exposure therapy: zodra je eraan toe bent, kan je jezelf gaan confronteren met situaties die voorheen angst opriepen.

EMDR-therapie: bij mensen met PTSS of angstklachten die een specifieke trigger hebben, helpt deze therapie de intensiteit van de herinnering of trigger te verminderen.

– Medicatie: in ernstige gevallen kan kalmerende medicatie of antidepressiva worden voorgeschreven om de symptomen van angst te onderdrukken. Zo kan de cliënt effectiever met de therapie aan de slag.

Hoe wordt angst behandeld

Veelgestelde vragen over Angsttherapie

We spreken van een angststoornis als je angst ervaart wanneer er geen gevaar dreigt, of wanneer angst langer aanhoudt dan nodig. De symptomen – paniekaanvallen, spanning, misselijkheid, prikkelbaarheid, vermijdingsgedrag, etc. – beperken je dagelijks functioneren.

Ja, maar je hebt hier wel hulp van een professional bij nodig. Driekwart van de mensen met een angststoornis herstelt door therapie volledig. Bij de rest nemen de klachten bovendien sterk af. Behandel je een angststoornis niet, dan is de kans groot dat het chronisch wordt.

Om een angststoornis succesvol te behandelen is het noodzakelijk een gediplomeerde psycholoog in te schakelen. Een psycholoog zet verschillende technieken in, bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie, EMDR-therapie of exposure therapy. Hierdoor krijg jij steeds meer grip op de angst.

Kies je eigen therapeut

Professioneel advies van je eigen internet therapeut

Plan een gratis en vrijblijvend intakegsprek

Online in therapie voor angst

Voor angstklachten kun je goed online bij een van onze internettherapeuten terecht. Wij koppelen je graag aan een gediplomeerde (Gz)-therapeut met een expertise in angst- en paniekstoornissen. Je hoeft er je huis niet voor uit en kunt rustig vanuit je eigen, vertrouwde omgeving met de psycholoog in gesprek. Maak vandaag nog kennis met ons!