Ga naar de inhoud

Hulp bij rouwverwerking

Een verlies verwerken noemen we rouwen. We denken dan al gauw aan grote verliezen, zoals het overlijden van een dierbare. Maar er zijn veel meer verliezen die rouw kunnen veroorzaken. Ieders rouwproces is uniek. Het hangt af van je persoonlijkheid en je situatie. Kom je zelf niet verder? Dan biedt professionele hulp uitkomst.

Hulp bij rouwverwerking

Wat is rouw?

Na een verlies, in welke vorm dan ook, breekt een periode van rouw aan. In die periode geef je het verdriet om het verlies een plekje en wen je aan de nieuwe realiteit. Er is niet alleen sprake van rouw bij grote, ingrijpende verliezen, maar ook bij relatief kleine verliezen. Voorbeelden van verlies zijn:

– een overlijden: het verlies van dierbare personen (of huisdieren)

– een scheiding of relatiebreuk: het verlies van liefde en een leven samen

– ziekte of amputatie: het verlies van gezondheid of een specifiek lichaamsdeel

– verhuizing of emigratie: het verlies van een thuis, spullen, routine of cultuur

– ontslag: het verlies van een baan, collega’s, identiteit en financiële zekerheid

– kinderen die uit huis gaan (het ‘legenestsyndroom’): het verlies van actief ouderschap

– verwoesting of diefstal van spullen: het verlies van tastbare herinneringen en spullen van emotionele waarde

– ongewenste kinderloosheid: het verlies van iets dat nooit bestaan heeft, maar wel heel gewenst was

Voordelen online therapie

Vanuit je eigen huis

Erkend psychologen

Via (video)bellen

Geen wachtlijst

Vijf stadia van rouw

Ieders rouwproces ziet er anders uit, maar de Zwitsers-Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross identificeerde vijf fases van rouw die in vrijwel elk rouwproces terugkomen:

– ontkenning

– woede

– vechtlust

– depressie

– acceptatie

Deze fases zijn echter niet eenvoudig van elkaar te scheiden. Ook doorlopen we ze niet in een vaste volgorde en zijn ze verschillend in duur. Als jij je afvraagt of je wel ‘goed’ rouwt, kun je je beter niet al te veel aan deze fases vasthouden.

Vijf stadia van rouw

Complexe rouwstoornis

Rouw is een individueel proces dat gepaard gaat met uiteenlopende gevoelens, zoals ongeloof, verdriet en boosheid, maar ook opluchting, dankbaarheid en acceptatie. Na verloop van tijd vermindert de intensiteit van de emoties. Gebeurt dat niet, en voel je je na ongeveer een jaar nog steeds (bijna) net zo verdrietig als vlak na het verlies, dan is sprake van een complexe rouwstoornis.

Symptomen

Als je vastloopt in de verwerking van een verlies, nemen de klachten niet af en blijf je hangen in verdriet. Dit staat je dagelijks functioneren in de weg en heeft een verlammend effect. Op termijn kan complexe rouw zelfs overgaan in een depressieve stoornis, een angststoornis of een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

De beschrijving van rouw in termen van vaste fases doet geen recht aan de uiteenlopende manieren waarop rouwverwerking wordt beleefd

Therapie voor rouwverwerking

De psychologen van Internettherapeut bieden unieke, op maat gemaakte behandelingen om je te helpen met rouwverwerking. Alhoewel ieders situatie uniek is, bestaat de therapie vaak uit vier onderdelen die Amerikaans rouwdeskundige William Worden ‘rouwtaken’ noemt:

– Erkennen: je kunt je verdriet niet helen als je het niet onder ogen durft te komen. De eerste stap is dus het erkennen en accepteren van het verlies.

– Voelen: verdriet mag er zijn. In deze fase leer je de confrontatie met het verdriet aan te gaan en emoties de ruimte te geven. Hierdoor zal je pijnlijke situaties niet langer ontwijken.

– Aanpassen: in therapie leer je je leven op de nieuwe situatie aan te passen. Dit vereist soms veranderingen in levensstijl of identiteit.

– Een plek geven: er wordt niet van je verwacht dat je het verlies vergeet of dat je er nooit meer verdrietig om bent. Maar in de laatste stap leer je dat het verlies je levensgeluk niet in de weg hoeft te staan en dat je je niet schuldig hoeft te voelen als het beter met je gaat.

Therapie voor rouwverwerking

Veelgestelde vragen over rouwverwerking

Rouwverwerking is het verwerken van een verlies – in welke vorm dan ook. Het overlijden van een dierbare is een verlies, maar ook na het verlies van een relatie, baan, (t)huis, spullen of abstracte zaken als onafhankelijkheid of identiteit treedt rouw op. Een internettherapeut kan je ondersteunen in het rouwverwerkingsproces

Ieders rouwproces is uniek en er zijn geen regels voor hoe lang je verdrietig mag blijven na een groot verlies. Als je echter het gevoel hebt ‘vast’ te zitten in rouw, kan een psycholoog je verder helpen. Internettherapeut biedt online therapie op maat voor mensen die te maken krijgen met verlies en rouw.

Iedereen rouwt anders. Hoe lang je verdrietig blijft over een groot verlies hangt af van je persoonlijkheid en situatie. Rouwklachten nemen na verloop van tijd wel langzaam af. Zijn je klachten na een jaar nog nauwelijks verminderd, dan is mogelijk sprake van een complexe rouwstoornis

Kies je eigen therapeut

Professioneel advies van je eigen internet therapeut

Plan een gratis en vrijblijvend intakegsprek

Online rouwverwerking

Ben je benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen? Maak vandaag nog een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.