Ga naar de inhoud

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Het is de meest toegepaste behandelvorm in Nederland: cognitieve gedragstherapie (CGT). En dat is niet voor niks. CGT is uitgebreid onderzocht en de effectiviteit ervan is onomstreden. Het kan bovendien bij uiteenlopende psychologische problemen worden toegepast. Maar wat is het nu precies?

Cognitieve Gedragstherapie (Cgt)

Wat is cognitieve gedragstherapie (CGT)?

CGT is een mix van gesprekstherapie en gedragstherapie. Het is in de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkeld door de Amerikaanse psychoanalyticus Arthur Beck en was oorspronkelijk bedoeld voor het behandelen van depressie. CGT gaat er namelijk van uit dat wij gebeurtenissen en gedachten van nature op een negatieve manier interpreteren, waardoor we ook negatief gedrag vertonen. Doen we dit te vaak, dan ontstaan klachten als depressiviteit, angst of stress. De therapie is erop gericht die negatieve interpretatie en het bijbehorende gedrag te veranderen.

Voordelen online therapie

Vanuit je eigen huis

Erkend psychologen

Via (video)bellen

Geen wachtlijst

Hoe werkt CGT?

In tegenstelling tot veel andere behandelvormen, is je verleden bij CGT niet zo belangrijk. De therapie richt zich voornamelijk op het heden en de toekomst en is praktisch en oplossingsgericht. De behandeling is duidelijk gestructureerd rondom door jou geformuleerde doelen. Het bestaat grofweg uit de volgende drie onderdelen:

1. Problemen in kaart brengen: CGT begint met het in kaart brengen van je klachten en de manieren waarop je deze al hebt geprobeerd op te lossen. Wat werkte wel en wat niet?

2. Nieuwe denk- en gedragspatronen aanleren: de CGT-therapeut maakt gebruik van specifieke cognitieve oefeningen om je bewust te maken van je gedachtepatronen, het daarbij behorende gedrag en de manier waarop jij jezelf hiermee beperkt.

3. Oefenen in de praktijk: je krijgt praktische tips en specifieke huiswerkopdrachten om het geleerde in de praktijk te brengen. Zo oefen je met het doorbreken van disfunctionele gedachtepatronen. En ook hier geldt: oefening baart kunst.

Vijf stadia van rouw

Als je bijvoorbeeld flink depressief bent en je merkt dat je rood staat, dan kun je een automatische gedachte krijgen, een idee dat zomaar in je opkomt: “Ik kan ook niks goed doen.” Deze gedachte kan vervolgens tot een bepaalde reactie leiden: je voelt je somber (emotie) en gaat naar bed (gedrag).

Effectiviteit CGT

CGT bleek niet alleen goed te werken tegen depressie, maar ook tegen tal van andere stoornissen en psychologische klachten. Het wordt tegenwoordig dan ook volop ingezet. Omdat de therapie zo praktisch en doelgericht is, levert het – naast nieuwe inzichten – ook concrete, positieve verandering op.

Onze opgeleide CGT-therapeuten zijn bovendien in staat jouw belangrijkste negatieve gedachten te herkennen. Deze gedachten zijn er zo ingesleten, dat we ze ‘overtuigingen’ noemen. Het veranderen van deze belemmerende overtuigingen is de sleutel tot duurzame verbetering.

Hoe werkt cgt

Veelgestelde vragen over cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een mix van gesprekstherapie en gedragstherapie. Het gaat ervan uit dat wij gebeurtenissen en gedachten van nature op een negatieve manier interpreteren, waardoor we ook negatief gedrag vertonen. CGT is erop gericht die negatieve patronen te doorbreken.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is de meest toegepaste behandelvorm in Nederland. Het is oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van depressie, maar wordt nu succesvol toegepast bij tal van psychologische klachten. Omdat een CGT-therapeut jouw meest hardnekkige en disfunctionele overtuigingen kan identificeren en je kan helpen die te veranderen, is de therapie erg effectief en het resultaat duurzaam.

Bij Internettherapeut zijn verschillende professionele en gecertificeerde CGT-therapeuten werkzaam. Wij koppelen je aan een therapeut die goed bij jou past en stellen een persoonlijk behandelplan op. Ook hanteren we geen wachtlijst; je kunt dus direct terecht.

Kies je eigen therapeut

Professioneel advies van je eigen internet therapeut

Plan een gratis en vrijblijvend intakegsprek

Online Cognitieve Gedragstherapie

Omdat de therapie zelf grotendeels uit gesprekken bestaat, kun je CGT uitstekend online volgen. Bijvoorbeeld als je het gevoel hebt zelf niet uit een negatieve spiraal te kunnen stappen. Maar ook als je geen duidelijke psychologische klachten hebt, kan CGT aanzienlijk aan de kwaliteit van leven bijdragen. Onze CGT-therapeuten staan direct voor je klaar.