Ga naar de inhoud

Misofonie: wat kan ik er tegen doen?

Misofonie

Smakken, luid ademhalen en overmatig hard hoesten: deze geluiden worden door menig mens als onprettig ervaren. Maar voor mensen met misofonie wekken ze letterlijk en figuurlijk gevoelens van woede op. Ze voelen angst, haat en agressie naar boven komen bij het horen van geluiden. Soms zijn de emoties zo heftig dat ze bepaalde mensen of situaties vermijden.

Denk je dat je misofonie hebt? Dan kan dit je leven sterk beïnvloeden. Maar wat is het precies? En nog belangrijker: wat kun je er tegen doen? Je ontvangt tips en adviezen van onze online psychologen.

Wat is misofonie?

Misofonie is de laatste jaren meer onder de aandacht gekomen. Steeds meer mensen herkenden zich in het voelen van ‘haat’ tegen geluid. Maar wat is misofonie precies? Misofonie is een aandoening waarbij bepaalde geluiden, zoals smakken, snuiven of tikken, intense gevoelens van haat, walging of angst opwekken. Het wordt ook wel een lage geluidstolerantie genoemd.

Mensen zonder misofonie vinden sommige geluiden irritant, maar wanneer je misofonie hebt, kunnen ze leiden tot intense emotionele en zelfs fysieke reacties. Aangezien deze aandoening niet altijd wordt begrepen, moeten mensen deze heftige emoties vaak onderdrukken. Dit is erg stressvol en vermoeiend.

Wat is misofonie

Wat kan ik tegen misofonie doen?

Misofonie kan intense gevoelens van afkeer, walging en angst met zich meebrengen. Daarnaast vermijden veel mensen met misofonie bepaalde triggers, wat kan leiden tot een verminderd sociaal leven. De aandoening heeft een grote impact op iemands leven, maar wat kun je er aan doen?

Helaas gaat misofonie nooit helemaal weg, maar er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om symptomen te verminderen.

1. Aandacht afleiden

Mensen met misofonie zijn geneigd om bepaalde geluiden te vermijden. Echter, dit is niet altijd mogelijk en ook niet verstandig. Probeer je focus te verleggen naar andere activiteiten, zoals lezen of puzzelen. Ook helpt het om de andere kant op te kijken. Zo word je minder bewust van de geluiden.

2. Meditatie of mindfulness

Wanneer je een lage geluidstolerantie hebt, verwerken je hersenen geluidsprikkels op een andere manier. Dit kan erg vermoeiend zijn. Geef jezelf daarom de tijd om al deze prikkels te verwerken door bijvoorbeeld te mediteren of mindfulness te doen.

3. Gebruik geen oordopjes

Je bent misschien geneigd om oordopjes of een koptelefoon te gebruiken in bepaalde situaties. Toch wordt dit niet aangeraden. Door oortjes in te doen, vermijd je bepaalde geluiden. Hierdoor daalt je tolerantie voor triggers en zal je nog meer op je hoede zijn voor vervelende geluiden.

Misofonie behandeling

Heb je veel last van jouw misofonie of lage geluidstolerantie? Zoals je hebt kunnen lezen, kun je zelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen. Daarnaast zijn er een aantal behandelingen die kunnen helpen bij het omgaan met deze aandoening. Onder andere Cognitieve Gedragstherapie (CGT) wordt vaak ingezet bij de behandeling van misofonie. Tijdens CGT ga je op zoek naar jouw triggers en hoe je hiermee om kunt gaan.

Onze online psychologen hebben ervaring met het behandelen van misofonie en vertellen je graag meer over de mogelijkheden. Vraag een gratis kennismaking aan en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

     

    Veel gestelde vragen over misofonie:

    Is misofonie een ziekte?

    Misofonie is geen ziekte, maar wordt geclassificeerd als een hersenaandoening waarbij je een sterke afkeer of haat tegen specifieke geluiden hebt. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam erkent misofonie als psychische stoornis. [1]

    Is misofonie te genezen?

    Misofonie is niet helemaal te genezen, maar er zijn wel verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het beheersen van de symptomen. Voorbeelden van behandelingen zijn Cognitieve Gedragstherapie (CGT), geluidstherapie en mindfulness.

    Waardoor krijg je misofonie?

    Misofonie ontstaat meestal tussen het 8e en 12e levensjaar. Hoe het precies ontstaat, is nog niet volledig duidelijk, maar er wordt gedacht dat het te maken heeft met hoe geluid wordt verwerkt in de hersenen. Misofonie ontwikkelt zich geleidelijk doordat er steeds meer triggers bijkomen.

     

    Bronnen:

    [1] https://www.gezondheidsnet.nl/psychische-klachten/last-van-misofonie-deze-trucs-kunnen-je-helpen

    Tags: