Ga naar de inhoud

Emoties opkroppen: waarom je dat nooit zou moeten doen

Emoties opkroppen

Boos, verdrietig, blij, somber: we ervaren veel emoties in ons leven. Toch vinden veel mensen het lastig om hun emoties te uiten. Het voelt een stuk veiliger om de woede, jaloezie of frustratie binnen te houden. Maar is dit wel zo goed? Of zorg het opkroppen van emoties ervoor dat je op den duur ontploft? In dit artikel vertellen onze experts alles over emoties opkroppen en waarom je dat eigenlijk nooit zou moeten doen.

Emoties opkroppen: waarom doen we dat?

Wanneer we emoties opkroppen, houden we onze gevoelens binnen. We laten de emoties als het ware niet toe en onderdrukken wat we van binnen voelen. Het is namelijk een stuk veiliger en makkelijker om emoties niet te uiten, ook al voel je ze wel degelijk.

Wanneer je emoties zoals woede, somberheid en verdriet uit, stel je je kwetsbaar op. En dit is niet altijd even makkelijk. Je bent het liefst alleen maar blij, maar ook is het belangrijk om andere emoties te uiten. Want wanneer je je emoties opkropt en deze als het ware links laat liggen, betekent dit niet dat ze verdwijnen.

waarom emoties opkroppen

Wat zijn de gevolgen van emoties opkroppen?

Emoties opkroppen kan verschillende gevolgen hebben. Wanneer je jouw gevoelens altijd maar aan de kant schuift, is de kans groot dat ze op een later moment toch naar boven komen. En dan wellicht allemaal tegelijk als een grote ontploffing.

Hoewel de gevolgen van het opkroppen van emoties verschillen per persoon, kan het in veel gevallen negatieve effecten hebben. Zo leer je bijvoorbeeld op een ongezonde manier om te gaan met emoties, wat kan leiden tot overreacties of boos worden zonder duidelijke oorzaak.

Daarnaast heeft het vaak een negatieve impact op relaties. Wanneer je bijvoorbeeld je emoties niet deelt met je geliefde, kan dit ervoor zorgen dat hij/zij niet de werkelijke jij ziet. Ook kunnen er op den duur relatieproblemen ontstaan omdat jullie bijvoorbeeld ruzie krijgen over het niet delen van jouw gevoelens.

Dit zijn potentiële gevolgen van emoties binnenhouden: [1]

  • Op een ongezonde manier met emoties omgaan
  • Grote ontploffingen; al je emoties komen er in één keer uit
  • Je hele agenda volplannen zodat je geen tijd hebt om je emoties te voelen
  • Het kan een negatief effect hebben op sociale relaties
  • Kan zorgen voor gezondheidsproblemen, zoals stress, depressie, angst en vermoeidheid

Kan emoties opkroppen leiden tot psychische klachten?

Wanneer je je emoties altijd onderdrukt, kan dit een grote impact hebben op je mentale gezondheid. Er kan een groot verschil ontstaan tussen hoe jij je voelt en hoe jij je voordoet aan de buitenwereld. En dit brengt veel stress met zich mee. Daarnaast loop je het risico om depressie– en angstgevoelens te ontwikkelen.

Kan emoties opkroppen leiden tot psychische klachten

Hoe weet ik of ik mijn emoties opkrop?

Stop je je gevoelens liever weg? Of ontplof je soms over de meest kleine dingen? Dan kan het zijn dat je je emoties aan het opkroppen bent. Dit zijn enkele aanwijzingen dat jij een ‘opkropper’ bent.

  • Wanneer iemand vraagt naar jouw gevoelens, schud je deze vraag vaak af of geef je geen antwoord
  • Je plant je agenda helemaal vol omdat je dan niet hoeft te dealen met je gevoelens
  • Je denkt dat andere mensen jouw gevoelens niet begrijpen
  • Soms in tranen uitbarsten of heel boos worden wanneer er eigenlijk geen reden voor is
  • Je ervaart spanningssymptomen, zoals buikpijn, hoofdpijn en spierpijn

Hulp bij het omgaan met emoties

Op de juiste manier omgaan met je emoties is niet altijd even makkelijk. Wil je jouw emoties niet meer opkroppen? Probeer te begrijpen waarom je deze emoties voelt en schrijf ze van je af. Ook het delen van je gevoelens met anderen kan erg opluchten.

Als je het lastig vindt om je emoties te delen met familie of vrienden, kun je terecht bij een online psycholoog. Deze biedt een luisterend oor en helpt je bij het uiten van je emoties. Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek of neem direct contact op met een van onze psychologen.

     

    FAQ

    Wat zijn tekenen dat ik emoties opkrop?

    Er kunnen verschillende tekenen zijn dat jij je emoties opkropt, zoals afleiding zoeken wanneer je je slecht voelt of worstelt met emoties, nooit huilen in het bijzijn van anderen en het eens in de zoveel tijd ‘ontploffen’.

    Kan emoties opkroppen leiden tot gezondheidsproblemen?

    Wanneer je je emoties te veel opkropt, kan dit leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Zo kun je bijvoorbeeld meer stress gaan ervaren, slaapproblemen ontwikkelen en lichamelijke klachten krijgen, zoals hoofdpijn en spierpijn.

    Hoe kan ik beter leren omgaan met emoties?

    Het leren omgaan met emoties is een proces. Wees je bewust van je emoties en vind gezonde manieren om ze te uiten. Schrijf bijvoorbeeld op wat je voelt en praat hierover met je geliefden. Probeer je emoties echt te voelen en schaam je hier niet voor. Leer eventueel ademhalingstechnieken om je emoties te reguleren om het zogeheten ontploffen te voorkomen.

     

    Bronnen:

    [1] https://psycholoog.nl/blog/ik-hou-het-liever-voor-me-wat-opkroppen-met-je-doet/#:~:text=Het%20onderdrukken%20van%20je%20emoties,het%20ontwikkelen%20van%20mentale%20stoornissen.