Ga naar de inhoud

Hoe omgaan met verlies van een dierbare?

Hoe omgaan met het verlies van een dierbare

Heb je een dierbare verloren? Dit is misschien wel de moeilijkste periode uit je leven; je krijgt opeens te maken met rouw. Het verlies van een dierbare kan een grote impact hebben op je mentale gesteldheid. Je ervaart niet alleen verdriet, maar ook andere emoties, zoals woede of ongeloof. Hoe ga je hiermee om? En is het normaal als je deze gevoelens na een tijdje nog steeds hebt? 

In dit artikel geven we je informatie over rouw en het omgaan met het verlies van een dierbare. 

Wat is rouw?

Omgaan met verlies van een dierbare wordt ook wel rouw genoemd. Rouw komt voor in verschillende situaties, zoals na een overlijden, scheiding of relatiebreuk. Rouwen is voor iedereen anders en wat je precies voelt kan dus ook per persoon verschillen. Misschien ervaar je niet alleen verdriet, maar ook gevoelens van ongeloof, ontkenning of een schuldgevoel. Daarnaast kunnen er ook lichamelijke klachten ontstaan, waaronder hoofdpijn, vermoeidheid of slaapproblemen.

Verschillende vormen van rouw

We spreken vaak van rouw als er een dierbare in onze omgeving overlijdt, maar er zijn meerdere soorten rouw. Je kunt namelijk ook personen verliezen op een andere manier.

  • Overlijden

Wanneer iemand die jou dierbaar is, overlijdt, kun je rouw ervaren. Dit kan een familielid of vriend zijn, maar ook een huisdier. 

  • Relatiebreuk

Rouw komt ook voor bij een scheiding of een verbroken relatie. De persoon verdwijnt als het ware uit je leven en je moet hiermee leren omgaan.

  • Miskraam

Een miskraam is erg verdrietig en kan een traumatische ervaring zijn. Dit verlies kan veel tijd kosten om een plekje te geven.

  • Verlies baan

Het verliezen van een baan kan een grote impact op je leven hebben. Je verliest niet alleen je inkomsten, maar ook een deel van je identiteit en je collega’s. 

  • Dementie

Lijdt iemand in je omgeving aan dementie? Dementie kan iemands persoonlijkheid zodanig aantasten en het voelt alsof je de persoon langzaam verliest. 

Hoe gaan mensen om met rouw?

Wanneer je te maken krijgt met verlies, vraag je je misschien af hoe je hiermee om moet gaan. Dit is helemaal niet gek, volkomen normaal zelfs. Alleen is er geen simpel antwoord op deze vraag. Rouwen is een persoonlijk proces en verloopt voor iedereen anders. De een accepteert het verlies sneller dan de ander; het is en blijft iets individueels. 

We kunnen dus niet zeggen hoe je moet rouwen, maar het is wel belangrijk dat je jouw gevoelens niet wegstopt. Het gewone leven gaat door, maar dit betekent niet dat jij niet stil mag staan bij het verlies. Voel de verdriet, pijn en/of boosheid en weet dat deze gevoelens oké zijn. 

Hoe gaan mensen om met rouw

Tips voor het omgaan met verlies

Rouwen is dus voor iedereen anders. Er zijn echter wel een aantal zaken die je kunnen helpen tijdens de rouwverwerking. Hieronder vind je een aantal algemene tips voor het omgaan met verlies van een dierbare. 

Je gevoelens mogen er zijn

Wat je nu ook precies voelt, je gevoelens mogen er zijn. Of je nu verdrietig bent of juist boos; geef jezelf de ruimte om deze emoties te voelen. Stop de emoties niet weg en weet dat het oké is om te huilen. 

Neem je tijd

Rouwen kost tijd. Gun jezelf deze tijd ook. Het is normaal dat je in het begin overspoeld wordt door emoties en niet zo goed weet hoe je hiermee om moet gaan. Na een tijdje zal je merken dat de gevoelens minder worden en leer je beter met de rouw omgaan. 

Zorg goed voor jezelf

Een verlies heeft een grote impact op je leven. Het kan zijn dat je vergeet voor jezelf te zorgen, terwijl dit eigenlijk juist heel belangrijk is. Blijf aan je eigen gezondheid denken en probeer goed te eten en voldoende te slapen. 

Praten

Praten over het verlies kan opluchten en helpen tijdens het rouwproces. Vertel wat het verlies met je heeft gedaan en reflecteer op de situatie met een vriend, familielid of een lotgenoot. Wil je liever (nog) niet over je gevoelens praten? Probeer dan je gedachten op te schrijven. 

Hulp bij rouwverwerking

Omgaan met verlies is moeilijk. Heb je behoefte om met een professional te praten? Of heb je het gevoel vast te zitten? Onze online psychologen ondersteunen je bij dit moeilijke proces. We bieden op maat gemaakte behandelingen om je te helpen bij rouwverwerking. En het fijne is; je kunt vanuit je eigen vertrouwde omgeving praten met een psycholoog. 

     

    FAQ

    Hoe lang duurt het rouwproces?

    Hoe lang een rouwproces duurt, is voor iedereen anders. In de meeste gevallen wordt de rouw langzaam minder, maar dit kan maanden duren. Geef jezelf de tijd om te rouwen, het kost nu eenmaal tijd. Wanneer het je dagelijks leven voor een lange tijd beïnvloedt en de rouw niet lijkt te verminderen, kan het helpen om er met een professional over te praten.

    Wat gebeurt er met je lichaam als je rouwt?

    Rouw heeft niet alleen invloed op je mentale gesteldheid, maar ook op je lichaam. Je kunt je bijvoorbeeld fysiek vermoeid voelen of uitgeput zijn. Ook komen slaapproblemen, concentratieproblemen, een verminderde eetlust en andere lichamelijke klachten veel voor. Deze klachten worden voornamelijk veroorzaakt door stress. [1]

    Wat zijn de stadia van rouw?

    Volgens psychiater Elisabeth Kubler-Ross zijn er vijf verschillende fasen van rouw: ontkenning, woede, vechtlust, depressie en aanvaarding. Elisabeth beschrijft dat deze fasen op een willekeurige volgorde worden doorlopen. Je kunt dus bijvoorbeeld een fase overslaan. 

     

    Bronnen:

    [1] Kennis, N. (2023, 9 februari). Wat gebeurt er als je rouwt? NPO Kennis. Via; Npokennis.nl 

    [2] Tyrrell, P., Harberger, S., Schoo, C., & Siddiqui, W. (2023) Kubler-Ross Stages of Dying and Subsequent Models of Grief. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 29939662.

    Tags: