Ga naar de inhoud

Wordt een bezoek aan de psycholoog vergoed?

Wordt een bezoek aan de psycholoog vergoed

Wil je een bezoek brengen aan de psycholoog, maar vraag je je af of dit wordt vergoed? Sinds 2014 wordt psychologische hulp vergoed vanuit de basisverzekering. Complete behandelingen worden vergoed, maar de vergoedingen kunnen echter wel verschillen per zorgverzekeraar. Bovendien zijn er een aantal voorwaarden waar jij aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

In dit artikel vertellen we je alles over de vergoedingen voor psychologische hulp. Ook zetten we de voorwaarden op een rijtje.

Wanneer krijg je een vergoeding voor psychologische hulp?

Wanneer je mentale klachten ervaart, kun je bij de huisarts terecht. Deze hulp valt onder de basisverzekering. Mocht de huisarts jou niet verder kunnen helpen, dan word je doorverwezen naar de basis GGZ of specialistische GGZ. Deze behandelingen worden ook vergoed door je zorgverzekeraar. Maar houd er rekening mee dat de voorwaarden voor de vergoeding per zorgverzekeraar kunnen verschillen. 

Er geldt vanaf 2014 geen eigen bijdrage meer voor psychische hulp. Alleen het eigen risico betaal je zelf. Ook geldt er geen maximaal aantal behandelingen meer. Het hele behandeltraject wordt vergoed; of je nu 5 of 20 behandelingen nodig hebt. [1]

Wanneer krijg je een vergoeding voor psychologische hulp

De voorwaarden voor een vergoeding

Om psychische hulp vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering zijn er een aantal voorwaarden. [2]

  • Je moet doorverwezen worden door een arts. Dit kan een huisarts zijn, maar ook een bedrijfsarts. Deze verwijzing is het bewijs voor de zorgverzekeraar dat de medische hulp noodzakelijk wordt geacht. 
  • De behandelaar moet een contract met jouw zorgverzekeraar hebben. In de meeste gevallen is dit wel het geval, maar als dit niet zo is, dan worden de kosten niet of maar deels vergoed.

Wanneer moet ik een bezoek aan de psycholoog zelf betalen?

Wanneer je door de huisarts wordt geholpen, bijvoorbeeld door de praktijkondersteuner GGZ, zijn alle vormen van psychische hulp verzekerd. Wordt je doorverwezen naar een psycholoog? Dan heb je echter niet altijd recht op volledige vergoeding vanuit de verzekering. Zo wordt een burn-out behandeling niet vanuit het basispakket vergoed. 

Deze psychische problemen zijn uitgesloten van een vergoeding uit de basisverzekering:

Het is wel mogelijk om de behandelingen van deze problemen vanuit de aanvullende verzekering vergoed te krijgen.

Wanneer moet ik een bezoek aan de psycholoog zelf betalen

Bij welke zorgverlener kan ik terecht?

Vraag jij je af bij welke zorgverlener je terecht kunt? Dit is voornamelijk afhankelijk van jouw klachten. Wanneer je lichte mentale klachten hebt, word je geholpen door de huisarts. Bij lichte tot matige klachten verwijst de arts jou door naar de basis GGZ. Heb je ernstige klachten? Dan word je behandeld door psychologen bij de specialistische GGZ. [3]

Zonder verwijzing van je huisarts naar een psycholoog

Het is ook mogelijk om zonder verwijzing naar een psycholoog te gaan. Alleen wordt de therapie dan niet vergoed. Voor online therapie heb je geen doorverwijzing nodig. Je kunt dus altijd een afspraak maken met een professionele psycholoog. Bij ons kun je direct terecht, en dat zonder lange wachtlijsten.

Denk je dat je geen lange behandeling nodig hebt? Dan kan het soms verstandig zijn om voor enkele sessies te betalen, in plaats van je eigen risico op te maken. Het team van de Internet Therapeut bestaat uit ervaren professionals die verschillende behandelingen kunnen bieden, zoal PTSS therapie en EMDR therapie. Vraag direct een gratis kennismakingsgesprek aan en dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn. 

     

    FAQ

    Hoeveel kost een sessie bij een psycholoog?

    Een sessie kost ongeveer tussen de 90 en 130 euro per uur. De kosten van een sessie bij een psycholoog kunnen echter sterk verschillen per soort behandeling. Bij de Internet Therapeut kost een sessie van drie kwartier 95 euro. Lees hier meer over de tarieven en vergoeding.

    Hoeveel sessies krijg je vergoed?

    Er geldt geen maximaal aantal behandelingen meer voor psychische hulp. Je krijgt dus alle sessies vergoed vanuit de basisverzekering.

    Moet je je eigen risico betalen als je naar een psycholoog gaat?

    De kosten voor de volledige behandeling bij een psycholoog worden vergoed door de basisverzekering. Maar je betaalt wel eenmalig je eigen risico. Dit is 385 euro of een hoger bedrag dat kan oplopen tot maximaal 885 euro. 

    Wanneer je zonder verwijzing naar een psycholoog gaat, betaal je geen eigen risico. Alleen worden de kosten van de behandeling dan niet vergoed. 

     

    Bronnen:

    [1] Vergoeding Psychologische hulp 2023 | Consumentenbond. (z.d.). Via: De Consumentenbond

    [2] Redactie DOP. (2022, 28 maart). Wanneer wordt een bezoek aan een psycholoog vergoed? Via: De Online Psycholoog. 

    [3] Bezoek aan de psycholoog vergoed vanuit je basisverzekering? Zo dit dat. (2021, 19 november). Via: PsyBlog.