Ga naar de inhoud

Is online therapie net zo effectief als offline therapie?

online-therapie

Sinds de coronacrisis zijn we er allemaal wel aan gewend: videobellen. Ook de psychische hulpverlening schakelde in 2020 noodgedwongen over op online therapie. Maar online therapie bestaat al veel langer en de effectiviteit ervan wordt al geruime tijd onderzocht. Wat blijkt? In veel gevallen is online therapie net zo effectief als offline therapie!

Onderzoek naar effectiviteit online therapie

Online therapie, ook wel e-health of internettherapie genoemd, kwam eind jaren negentig op gang. Lange tijd werd aangenomen dat het minder effectief zou zijn dan conventionele therapie bij een psycholoog in de spreekkamer. Online gaat een hoop non-verbale communicatie immers verloren. De verwachting was dat dit in de weg zou staan van een goede therapeutische relatie tussen psycholoog en cliënt.

Online therapie is effectief

Een belangrijke studie analyseerde de resultaten van tien jaar aan onderzoek naar online therapie. Andere studies hebben specifiek ingezoomd op bepaalde behandelvormen of psychische aandoeningen, of hebben juist gekeken welke klachten het meest baat hebben bij online therapie. Ook is onderscheid gemaakt tussen inkomensgroepen en opleidingsniveaus. Al deze studies naar online therapie tonen min of meer dezelfde uitkomst: online therapie is in veel gevallen net zo effectief als offline therapie.

Voorwaarden succes

‘In veel gevallen’, want voor het succes van online therapie geldt wel een aantal voorwaarden.

 • De therapievorm moet online goed uit te voeren zijn. De wereldwijd meest toegepaste therapievorm, cognitieve gedragstherapie, bestaat uit gesprekstherapie die soms wordt aangevuld met praktische huiswerkopdrachten. Dat maakt cognitieve gedragstherapie uitermate geschikt voor een online behandeling. Therapievormen die bijvoorbeeld gebruikmaken van lichamelijke expressie of creativiteit zijn minder goed online te volgen.
 • De klachten mogen niet te ernstig zijn. Cliënten die in een crisis verkeren, ernstig depressief zijn of last hebben van psychoses hebben weinig baat bij online therapie. Online cognitieve gedragstherapie is het meest effectief bij mensen met een milde tot matige depressie.

Waarom is online therapie effectief?

Ondanks de fysieke afstand is online therapie dus toch effectief. Wetenschappers suggereren verschillende verklaringen:

 • Het is laagdrempelig, waardoor mensen eerder hulp zoeken. Klachten kunnen in een vroeg stadium beter behandeld worden.
 • De cliënt volgt de therapie vanuit huis: een vertrouwde omgeving. Dit maakt het vaak makkelijker over gevoelige onderwerpen te praten.
 • Er worden meer praktische opdrachten meegegeven. Videobellen is vermoeiend, waardoor een sessie vaak korter duurt en meer leunt op praktische huiswerkopdrachten. De in de therapie geleerde ‘theorie’ wordt zo eerder toegepast in de praktijk.
 • Het kost minder moeite ‘naar therapie te gaan’, waardoor meer cliënten ermee doorgaan en de therapie voltooien.

‘Voor veel cliënten is het een uitstekende manier om toegang te krijgen tot therapie zonder naar een therapeut te hoeven gaan.’

Cecilia Björkelund, Senior Professor of Family Medicine aan de Universiteit van Göteborg.

De juiste behandelaar vergroot de effectiviteit

Een van verklaringen van het succes van online therapie vinden wij bij Internettherapeut misschien wel het belangrijkst: online is de kans groot dat een cliënt bij de juiste hulpverlener terechtkomt. Elke psycholoog heeft een eigen werkwijze, expertise en – niet onbelangrijk – persoonlijkheid. Een fijne klik met je behandelaar heeft minstens zoveel invloed op het succes van de therapie als de therapievorm.

Online therapeut kiezen

Ons team van internettherapeuten bestaat uit verschillende, officieel erkende en ervaren (gz-)psychologen die met uiteenlopende klachten uit de voeten kunnen. Door die ruime keuze aan behandelaars is het online gemakkelijker jou aan de juiste hulpverlener te koppelen. En dat zie je terug aan het behandelingsresultaat! Benieuwd? We plannen graag een kennismakingsgesprek met je in.

  FAQ

  Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat online therapie effectief is. Cognitieve gedragstherapie is als online therapievorm met name succesvol. Vrijwel alle milde tot matige psychische klachten kunnen effectief online behandeld worden.

  Depressie is zeer goed online te behandelen, mits de klachten niet te ernstig zijn. Mensen die in een acute crisis verkeren, suïcidaal of psychotisch zijn, kunnen niet op afstand behandeld worden.

  Online therapie is laagdrempelig, flexibel en praktisch. Hierdoor schakelen mensen eerder hulp in en zijn ze eerder geneigd de therapie te voltooien. Ook is het online veel eenvoudiger mensen aan de juiste hulpverlener te koppelen.

  Bronnen:

  NedKAD (2020, 26 augustus). Online therapie effectief voor veel mensen. Via: Nedkad.nl.

  A. Barak, L. Hen, M. Boniel-Nissim e.a. (2008). A Comprehensive Review and a Meta-Analysis of the Effectiveness of Internet-Based Psychotherapeutic Interventions. Journal of Technology in Human Services 26(2-4), pp. 109-160.

  J. Ruwaard, A. Lange, B. Schrieken e.a. (2011). Efficacy and Effectiveness of Online Cognitive Behavioral Treatment: A Decade of Interapy Research. Studies in Health Technology and Informatics 167, pp. 9-14; ICT&Health (2021, 17 augustus). Groot onderzoek naar online cognitieve gedragstherapie. Via: Icthealth.nl.

  NedKAD (2020, 26 augustus). Online therapie effectief voor veel mensen. Via: Nedkad.nl.

  ICT&Health (2021, 17 augustus). Groot onderzoek naar online cognitieve gedragstherapie. Via: Icthealth.nl; NedKAD (2020, 26 augustus). Online therapie effectief voor veel mensen. Via: Nedkad.nl.

  NedKAD (2020, 26 augustus). Online therapie effectief voor veel mensen. Via: Nedkad.nl.

  ICT&Health (2021, 17 augustus). Groot onderzoek naar online cognitieve gedragstherapie. Via: Icthealth.nl.

  ICT&Health (2020, 22 september). Hoge waardering GGZ-cliënten voor videobehandelingen. Via: Icthealth.nl.