Ga naar de inhoud

Zonder verwijzing van de huisarts naar een psycholoog

Online psycholoog

Over psychische problemen praten de meeste mensen liever niet. Psychologische hulp inschakelen stellen we daarom vaak (te) lang uit – zeker in de wetenschap dat je voor een doorverwijzing eerst je verhaal bij de huisarts moet doen. Dan wordt het helemaal zo’n ‘ding’. En dat willen we juist niet! Internettherapeut biedt daarom laagdrempelige, online therapie zonder tussenkomst van een huisarts.

Traditionele psychische zorg via de huisarts

Gelukkig is de psychische zorg in Nederland heel laagdrempelig. Voor elke psychische klacht kun je bij je huisarts aankloppen. In overleg met jou bepaalt je huisarts of je in de huisartsenpraktijk zelf behandeld kunt worden – bijvoorbeeld door de praktijkondersteuner – of een doorverwijzing naar de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) krijgt.

Vergoeding behandeling bij huisarts of GGZ

Hulp binnen de huisartsenpraktijk valt onder huisartsenzorg en is volledig gedekt. Ook een behandeling in een GGZ-instelling wordt door de basisverzekering vergoed, maar je eigen risico wordt hiermee wel aangesproken. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, moet echter wel sprake zijn van een officiële diagnose volgens de DSM-5: het wereldwijd bekende en als leidraad gebruikte handboek van psychische stoornissen. Helaas kennen de meest voorkomende psychische klachten geen DSM-5-diagnose. Hierdoor wordt veel psychische hulp alsnog niet vergoed.

‘Psychische klachten alleen zijn niet voldoende om gebruik te maken van verzekerde zorg.’

Laagdrempelige, professionele online therapie

Je kunt ook overwegen zonder tussenkomst van je huisarts naar een psycholoog te stappen, bijvoorbeeld online. De meeste zorgverzekeraars dekken de kosten hiervan niet, maar als jouw klacht geen officiële diagnose kent, is van vergoeding sowieso geen sprake.

Klachten geschikt voor online therapie

Psychische klachten waarvoor de behandeling niet vergoed wordt door de basisverzekering zijn:

 • aanpassingsstoornissen, zoals een burn-out
 • neerslachtigheid en depressieve gevoelens
 • levensfaseproblemen, zoals stress en overspannenheid of werk- of studie gerelateerde problemen
 • relatieproblemen
 • slaapstoornissen
 • seksuologische problemen
 • pedagogische ondersteuning en hulp bij opvoeden
 • problemen met onzekerheid en zelfvertrouwen
 • rouwverwerking

Deze klachten zijn bovendien uitstekend te behandelen met online cognitieve gedragstherapie. Onderzoek wijst uit dat dit net zo effectief is als traditionele, offline therapie. Ook de overheid raadt je daarom aan bij milde psychische klachten online hulp te zoeken.

Voordelen online psychische hulp:

Relatief anoniem

Naast videobellen is het ook goed mogelijk met een hulpverlener te chatten of e-mailen. Bovendien zit je niet bij een psychologenpraktijk in de wachtkamer. Door deze relatieve anonimiteit is de stap naar een psychisch hulpverlener wellicht makkelijker gezet.

Direct aan de slag

Je hoeft niet eerst bij je huisarts langs voor een doorverwijzing. Online kan je direct met therapie aan de slag – bij een psycholoog die met jouw hulpvraag uit de voeten kan. De lange wachttijden van de ggz bestaan online bovendien niet!

De juiste psycholoog voor jou

Je bent niet afhankelijk van een door jouw zorgverzekering gecontracteerde ggz-instelling. Online bestaat zo’n ruime keuze aan hulpverleners dat je ongetwijfeld een psycholoog vindt met wie je een fijne klik hebt.

Zonder huisarts naar een psycholoog

Wil je graag direct bij een goede psycholoog terecht? Een ervaren psychisch hulpverlener die jou verder kan helpen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We vertellen je graag meer over onze werkwijze.

  FAQ

  Professionele, gediplomeerde en ervaren psychologen vind je allang niet meer alleen in ggz-instellingen. Internettherapeut beschikt over een team van (gz-)psychologen dat online psychische hulp biedt. Direct en zonder tussenkomst van een huisarts.

  Je kunt zowel met als zonder doorverwijzing naar een psycholoog. Met doorverwijzing krijg je psychische zorg vergoed door de basisverzekering, zonder doorverwijzing niet. Echter, zonder doorverwijzing kun je (zeker online) vaak wel direct terecht.

  Je kunt goed zonder tussenkomst van je huisarts naar een psycholoog te stappen, bijvoorbeeld online. De meeste zorgverzekeraars dekken de kosten hiervan niet. Maar als jouw klacht geen officiële diagnose kent, is van vergoeding sowieso geen sprake.

  Bronnen:

  Zorgwijzer (2022, 24 februari). Psychologische zorg (2022). Via: Zorgwijzer.nl.

  Consumentenbond (z.d.). Vergoeding psychologische hulp zorgverzekering. Via: Consumentenbond.nl.

  Zorgwijzer (2022, 24 februari). Psychologische zorg (2022). Via: Zorgwijzer.nl.

  Ministerie van Algemene Zaken (2022, 1 februari). Waar vind ik hulp bij psychische problemen? Via: Rijksoverheid.nl.

  Zorgwijzer (2022, 24 februari). Psychologische zorg (2022). Via: Zorgwijzer.nl.